Categorieën
Nieuws

Gifspuit nabij natuurgebied aan banden gelegd

Het gebruik van landbouwgif in de buurt van Natura 2000 gebieden mag voortaan niet zomaar. Boeren en tuinders moeten voortaan een aparte vergunning aanvragen om de gifspuit te mogen hanteren nabij een Natura 2000-gebied. Dat heeft de rechter op 22 juni bepaald in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie Westerveld.

Omwonenden komen al langere tijd in actie tegen het overvloedige gebruik van landbouwgif door bollentelers in de omgeving. Naast Milieudefensie zijn er verschillende actiegroepen waaronder de vereniging Meten = Weten. Ook Natuurmonumenten maakt zich zorgen.

Milieudefensie had al in 2018 aan de bel getrokken bij de provincie Drente, maar deze vond het toen niet nodig iets te ondernemen. Daarom is de zaak aan de rechter voorgelegd.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor de landbouw in de omgeving van Natura 2000 gebieden.

Natura 2000

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Doel ervan is behoud van biodiversiteit. Meten=Weten en Natuurmonumenten hebben inmiddels de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden aangetoond, daar is een uitgebreid rapport over.

Protestlied

En Meten = weten heeft onlangs nog een extra actiemiddel in de strijd geworpen: het protestlied.

Het lied werd geschreven door Rob Chrispijn en Jan Borger. Margriet Bolding zingt het.

Links

Persbericht van Milieudefensie Westerveld

Over Natura 2000

Vereniging Meten=Weten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.