Categorieën
Interview

In een tiny house moet je heel bewust kiezen wat je belangrijk vindt

Marjolein Jonker, ook wel bekend als Marjolein in het Klein, stond aan de wieg van de tinyhousebeweging in Nederland en ze woont zelf alweer vijf jaar in een klein huisje. Daarmee ging een heel oude wens in vervulling. Zij vertelt haar verhaal in de zevende aflevering van Groene Verhalen.

  1. Klein willen wonen

Als klein meisje droomde ik al van een heel klein huisje, met groente en kruiden en bloemen. Nu heb ik dat een heel eind gekregen. Maar het is tijdelijk, ik kan nog niet de tuin van mijn dromen aanleggen.
De ‘normale’ gang van zaken is, at je steeds groter gaat wonen. Maar ik heb liever meer tuin en meer natuur dan een groot huis.

  1. Wonen is belangrijk

Wonen is heel belangrijk. Tegenwoordig wordt een huis steeds vaker gezien als investering, om rijker te worden. Het gaat dan niet meer om fijn wonen.
Maar wonen is leven, veiligheid, geborgenheid, jezelf kunnen zijn, een thuisbasis hebben van waaruit je de wereld betreedt.
Heel veel mensen wonen nu niet op een manier die bij hen past. Leven in harmonie met de natuur past voor veel mensen veel meer bij degenen die ze van binnen zijn. Gelukkig zijn er mensen die het anders doen en daar is de tinyhousebeweging een symptoom van. Dat heeft ook voordelen voor de Aarde en de samenleving als geheel.

  1. De opkomst van de tinyhousebeweging

Ik kwam in 2014 de Tiny houses op het spoor, in Amerika. Ik dacht: dat is het! Kleine huisjes, verplaatsbaar, in de natuur, zelfvoorzienend, betaalbaar…
Er was toen in Nederland nog niets op het gebied van tiny houses. Maar het liet me niet los dus ik ben het gewoon maar gaan doen. Dus ik begon mijn blog ‘Marjolein in het Klein’.
Ik maakte er een project van. Wat heb ik nodig: Financiering, een ontwerp, iemand die het bouwt, een plek waar ik dat huisje neer mag zetten en er wonen. Over al die dingen heb ik geschreven in mijn blog en tot mijn verrassing gingen mensen het nog lezen ook. Nu is het helemaal ingeburgerd.

  1. De beperking geeft extra mogelijkheden

Als je beperkt bnt wekt dat cereativiteit op. Juist het enorme aanbod in onze westerse samenleving maakt dat je minder productief en creatief bent.
In een tiny house heb je beperkte ruimte, dus je moet heel bewust kiezen wat je belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Wat daar niet binnen valt schrap je. Zo woon je in een ruimte die helemaal past bij wie je bent.
Je hebt minder spullen. Dat kun je zien als een beperking, maar ik denk dat het juist vrijheid oplevert, waardevolle dingen zoals vrije tijd en rust in je hoofd.
Ik heb stroom van zonnepanelen en ik vang regenwater op. Die dingen kunnen dus op raken. Je bent afhankelijk van de natuur en daar moet je rekening mee houden. Dat maakt je ook heel dankbaar als het gaat regenen als je regentank bijna leeg is. Je gaat vanzelfsprekende dingen weer waarderen en dat vind ik mooi.

  1. De toekomst van de tinyhousebeweging

Tiny houses zijn een blijvertje, dat gaat niet meer weg. En het geeft mensen meer mogelijkheden te kiezen wat bij hen past. Voor sommigen is dat klein, voor anderen wat groter, maar graag wel binnen de grenzen van de ecologie. Ik zou het mooi vinden als er steeds meer woonvormen komen die duurzaam zijn. Dat kunnen tiny houses zijn, maar ook woonboten, boomhutten, aardehuizen, ecodorpen of wat er maar bedacht wordt. Geef die nieuwe woonvormen de ruimte. Laten we er voor knokken dat we zelf ons ding mogen doen. Daar worden mensen gelukkiger van, daar ben ik van overtuigd.

  1. Tiny wonen: waar begin je?

Als je wilt wonen in een tiny house, ga dan naar de gemeente, liefst met een groep. En kom daar niet alleen maar halen, kom ook wat brengen. Zorg dat je een plan maakt dat aanhaakt bij doelstellingen van de gemeente, zodat je echt wat komt brengen. Doordat mensen dat zo gedaan hebben, zijn er nu al meer dan vijftig woonprojecten met tiny houses en zo’n 150 lokale initiatiefgroepen. Dat is de manier: streef naar een win-win situatie. Win voor de gemeente en win voor de bewoners en liefst ook nog win voor de hele gemeenschap. Dan heeft het een goede kans van slagen.

Links

Marjolein in het klein – de blog van Marjolein Jonker

Tiny House Nederland

Tiny Findy – vraag en aanbod van Tiny Houses, woonlocaties, producten en diensten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.