Categorieën
Nieuws

Woonwerkpand Tetterode 40 jaar

Woonwerkpand Tetterode in Amsterdam viert van 15 tot 17 oktober het 40-jarig bestaan. Het gebouw, dat in 1981 werd gekraakt, is nu een woonwerkpand met ongeveer 150 leden die verschillende ruimtes beheren, van kleinschalige bedrijven, ambachtelijke werkplaatsen, culturele en maatschappelijke organisaties, ateliers en woningen.

Zelfbeheer is de hoeksteen van Tetterode. Dankzij het zelfbeheer, de zelfwerkzaamheid en omdat het pand toch al afgeschreven was, zijn de huren laag. Er zijn dan ook veel non-profitbedrijven in het complex gevestigd, die op andere plekken in Amsterdam de huur niet kunnen opbrengen. De vereniging selecteert nieuwe leden op hun doelstellingen.

Vorig jaar verscheen over de geschiedenis van Tetterode het boek Zeggenschap zonder bezit. Het beschrijft hoe een anarchistisch kraakpand zich ontwikkelde tot een actueel en inspirerend model voor alternatieve woon- en werkvormen met meer zeggenschap en zelfbeheer. Het boek is natuurlijk uitgegeven in eigen beheer.

Het jubileum zal worden gevierd met tal van evenementen, open ateliers, gesprekken, muziek en Splitterdesplatter dolle knutselbende in de Crèche.

Links

De Website van Tetterode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.