Categorieën
Nieuws

Strand weer even schoon

Bijna drieduizend vrijwilligers waren begin augustus in touw om de stranden van de Noordzee schoon te maken. Ze raapten onder andere 57.000 sigarettenpeuken op.

De filters van sigaretten bevatten plastic en dragen zo bij aan de plastic soep. Bovendien kunnen de giftige stoffen in een sigarettenpeuk acht liter zeewater vergiftigen, zo meldt Stichting De Noordzee, die de schoonmaakactie organiseerde.

Ballonnen werden dit jaar minder gevonden, waarschijnlijk omdat veel gemeentes het massaal oplaten van ballonnen nu verbieden.

De hoop is dat in de toekomst minder plastic frietvorkjes, roersstaafjes, rietjes, wattenstaafjes, wegwerpbestek en kleine plastic flesjes in de zee zullen belanden, dankzij de Europese SUP-richtlijn die op 3 juli in werking is getreden om wegwerpplastic aan te pakken en dankzij de uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes per 1 juli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.