Categorieën
Muziek Nieuws

Lied voor alle ‘vermisten’ in Wit-Rusland

Op maandag 9 augustus verscheen de muziekvideo Vleugelslag, een verhaal in zand en muziek voor alle “vermisten” in Wit Rusland (Belarus) en voor alle mensen die hen missen.

De negende augustus was precies een jaar na de omstreden verkiezingen in Wit-Rusland, waartegen grote protesten uitbraken. Er is al lange tijd veel oppositie tegen dictator Loekasjenko, die sinds 1991 aan de macht is en de oppositie met harde hand onderdrukt.
In 1999 en 2000 werden in Wit-Rusland vier mannen opgepakt die bekend stonden als critici van de regering. Sindsdien is niets meer over hen vernomen. Op een plein in Eindhoven werden vier bomen geplant om hen te eren. Ieder jaar worden zij op 16 september herdacht.
Voor de herdenking van 2020 schreven Fried Manders en Wendy Lina het lied Vleugelslag. De aanwezigen waren geraakt en vonden dat het lied een verdere verspreiding moest krijgen. Na een geldinzameling kon de muziekvideo worden gemaakt, met zandschilderingen van Rosa van der Vijver.

Links

De pagina over het project Vleugelslag
De Vier Bomen