Categorieën
Lekker

Hollandse hummus

In de rubriek ‘Lekker’ van de negende aflevering van Groene Verhalen maakt Alowieke Hollandse Hummus. Het recept werd ingezonden door Janneke van Dijk, abonnee van Groene Verhalen. “Het is te lekkker om niet te delen”, schrijft ze. Hieronder het recept.

Een lekkere, hartig-romige spread voor op je boterham.

De traditionele hummus wordt gemaakt van kikkererwten. Maar waarom niet eens een variant maken met peulvruchten van eigen bodem? In dit geval van capucijners.

De koolzaadolie heeft van zichzelf een heerlijk hartige smaak. We doen er niet te zuinig mee, want dit maakt de hummus lekker smeuïg. Een andere ingrediënt is het rookzout. Dit geeft een rijk, gerookt aroma aan je hummus. Je koopt het in de biowinkel en bij sommige drogisten.

Bereidingstijd: weken, koken en nawellen van de capucijners zo’n 12 uur; maken van de hummus 15 minuten.

Ingrediënten

265 gram gare capucijners – zelf gekookt of uit een potje
1 teen knoflook, gesnipperd
flinke scheut koolzaadolie
opgehoopte theelepel gedroogd bonenkruid – of een eetlepel fijngehakt vers bonenkruid
eetlepel appelazijn
halve theelepel (rook)zout
peper uit de molen

Werkwijze

Kook je de capucijners zelf? Week dan 130 gram capucijners 6 tot 12 uur in ruim water en kook vervolgens gaar in 45 minuten of tot ze zacht zijn.

Laat de capucijners – ook die uit pot of blik – goed uitlekken en doe ze in een mengbeker.

Verhit een scheutje van de olie in een pannetje met dikke bodem. Fruit hierin de teen knoflook een of twee minuutjes op halfhoog vuur. De knoflook moet niet bruin kleuren. Voeg dit toe aan de capucijners en doe er ook de andere ingrediënten bij. Pureer het tot een gladde massa.

Proef of er nog een drupje azijn, peper of zout bij moet. En dan smeren maar!

Tip: Deze hummus is ook lekker op je zelfgemaakte pizza in plaats van mozzarella. Maak met een theelepel kleine hoopjes op de pizza nadat die uit de oven komt. Smikkelen en smullen!