Categorieën
Nieuws

Brief over klimaat aan de informateur

Tientallen maatschappelijke organisaties en een grote groep individuen vragen in een brief aan de kabinetsinformateur om een voortvarend klimaatbeleid.

Ze leveren er een lange lijst bij van mogelijkheden, die weinig kosten en soms geld opleveren: Geld anders investeren, geen subsidies meer voor de fossiele brandstoffen en dat geld gebruiken voor duurzame ontwikkelingen, meer klimaateducatie, een reclameverbod voor fossiele energie, decentrale energieopwekking en vele andere mogelijkheden.

De initiatiefnemers, verenigd in de Social Tipping Point Coalitie, hebben zich laten inspireren door klimaatwetenschappers van het Potsdaminstituut in Duitsland. Door in te zetten op veel kleine initiatieven, kan toegewerkt worden naar een keerpunt, een ‘social tipping point’.

Veel van de initiatieven komen vanuit de basis. Het nieuwe kabinet kan daar eenvoudig bij aansluiten. De briefschrijvers bieden aan een handje te helpen. De brief is ondertekend door vele organisaties en ook door kunstenaars, wetenschappers en mediamensen zoals filmmaakster Sunny Bergman, weerman Reinier van den Berg, bankier Peter Blom, programmamaker Lex Bohlmeijer, schrijver Hanna Bervoets en muzikant Arnold de Boer.

Onder de vele organisaties zijn naast Milieudefensie, Extinction Rebellion en Urgenda ook bijvoorbeeld Klimaat in de Klas, De klimaatdichters, Klimaatgesprekken, Klimaatmoeders, Het Klimaatmuseum, De Klimaatwakers, en niet te vergeten de Klimaatzuster.

De brief is op 25 mei bezorgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.