Categorieën
Nieuws

Wereldwijd ‘Degrowth Day’ op 5 juni

Zaterdag de vijfde juni is het wereldwijd ‘Degrowth Day’. Degrowth is het omgekeerde van groei, waar neoliberale economen en politici zo van houden.

De werkgroep die degrowth propageert zegt er zelf over: “Degrowth is een idee dat kritiek levert op het mondiale kapitalistische systeem dat koste wat kost groei nastreeft en menselijke uitbuiting en vernietiging van het milieu veroorzaakt.”

De term heeft zijn oorsprong in de jaren zeventig, in de tijd dat de Club van Rome het rapport Grenzen aan de Groei publiceerde.

Tijdens de Degrowth Day op 5 juni zullen er over de hele wereld openbare evenementen worden georganiseerd om alternatieven voor een op groei gebaseerde samenleving te delen.

Dit jaar krijgt het thema ‘Zorg’ extra aandacht, want, zo zegt de organisatie, “Zorg is het fundament van onze economie en samenleving. Zorgwerk is essentieel voor het welzijn van mensen en ecosystemen in alle samenlevingen. Dit erkennen, betekent het accepteren en eren van onze afhankelijkheid van relaties met anderen, dichtbij en ver weg, en met ecosystemen. Om de samenleving te transformeren, moet zorg voor mens en milieu centraal staan ​​in de politieke visie van degrowth.”

In Nederland is ook een tak van de Degrowth-beweging actief. Zij noemen het ‘Ontgroei’ en ze zullen eind augustus een internationaal congres organiseren in Den Haag. In onderstaande video vertelt universitair docent Crelis Rammelt over ontgroei en over de conferentie.

Degrowth op Wikipedia

De website van Ontgroei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.