Categorieën
Nieuws

Voor de 30-ste keer Niet-Winkeldag

De laatste zaterdag van november is het internationale Buy Nothing Day of Niet-Winkeldag. Bevrijde consumenten roepen dan de wereld op om een dagje te consuminderen met het oog op het milieu en een eerlijker verdeling van de rijkdommen die de Aarde biedt.
De Buy Nothing Day ontstond in 1992 in Canada en was een reactie op Black Friday, het jaarlijkse hoogtepunt van koopwoede dat de laatste jaren ook in Nederland is doorgedrongen.
In de jaren negentig kreeg de Niet-Winkeldag vorm met straatacties in tientallen plaatsen. Nu is er de oproep om vaker te kiezen voor immateriële cadeaus, bijvoorbeeld voor Sinterklaas. Te denken valt aan liederen en gedichten, een wandeling of fietstocht, een massage, een zelfbereide maaltijd of hulp bij een klusje.