Categorieën
Verhaal

Water

Yvon Eerland woont in een woongemeenschap Centraal Wonen aan de rand van Den Haag. Zij schrijft columns over haar leven op haar woonplek en haar liefde voor de natuur. In de dertiende aflevering van Groene Verhalen vertelt zij het verhaal ‘Water’.

De vorst komt er aan dus moet de regenton leeg, anders vriest hij kapot. Hij is helemaal vol; 200 liter kristalhelder regenwater. Geduldig laat ik de eerste emmer vol lopen via het kraantje onderaan. Dat is voor mijn planten. Ik zet het binnen om op kamertemperatuur te laten komen. Planten schrikken van te koud water dus ik ben voorzichtig met ze. Maar ja, hoeveel gaat er in een emmer? 15 liter of zo? Nog 185 liter te gaan. Nee ik laat het niet gewoon wegstromen uit de ton want dit water is het beste wat je kunt hebben. Kalkvrij en schoon van medicijn- en drugsresten. Ja, er schijnen cocaïneresten in het drinkwater te zitten. Ze krijgen dat er niet uitgefilterd. En op elke 2 liter drinken we een halve miljoenste van een ecstasy pil weg(*). Party!

Bij de term kalkvrij gaat mij een licht op. Dan is het perfect voor de ruiten. Dus nog een emmer getapt, opwarmen in een keteltje en zemen maar. Prachtig resultaat en nog 170 liter te gaan. Dan maar de vloer dweilen en het sanitair schoonmaken. Vind ik een mooi woord: sanitair. Tja, wat nog meer schoon te maken? Het huis glimt ondertussen mooi en ik begin aardig moe te worden. Ik vraag me af of het wel zo’n goed idee was van mij om het onderhoud van de regenton op het terras van huiskamer 3 op me te nemen. Zeker met mijn zuinige inslag. Het kost me zo veel werk.

Geheel tegen mijn principes in geef ik in de regen de buitenplanten extra regenwater. Ik moet toch iets. Gelukkig heb ik wel de toevoerknop bij de regenpijp dichtgedraaid anders was het dweilen met de kraan open. Eigenlijk heb ik helemaal niet zo veel tijd om al het regenwater goed te besteden. Ik doe er nu ook al de afwas mee. Dat kan net met zo’n nieuwe ton. Er zitten nog geen bacteriën in. Maar de ultieme uitdaging; het opdrinken, doe ik niet. Vreemd eigenlijk na alle positieve eigenschappen opgenoemd te hebben.’ Alleen kraanwater is drinkbaar’, dat zit er ingebakken bij mij. Maar ik ben zelf wel eens op excursie geweest bij de waterzuiveringsinstallatie. Nou, we drinken gewoon rioolwater hoor. Gezuiverd door bacteriën en gefilterd door het duinzand, dat wel. Dus ik ga een kopje thee zetten van het regenwater. Ik heb nog ongeveer 100 liter te gaan. Wie komt er op de thee en helpt me van dit waterprobleem af? Of nog beter; tap ook iets af voor je huishouden er staan nóg 3 tonnen te wachten.