Categorieën
Interview

“We moeten vaker de straat op”

Guus Geurts verdiept zich al vele jaren in vraagstukken als voedselvoorziening, landbouw en milieu. En die interesse begon ooit met reizen naar verre landen, waar hij kennismaakte met inheemse volken. Beluister het interview in de twaalfde aflevering van Groene Verhalen.

Leren van de inheemse volkeren

“Vanaf mijn 25-ste heb ik wat wereldreizen gemaakt. Ik kreeg daarbij steeds meer waardering voor inheemse volkeren. Omdat ook bij hen de klederdracht verwestert, heb ik overal hoeden en petten meegenomen als souvenir, veel uit Azië, een peniskoker van de Dani uit Irian Jaya.
Inheemse volkeren zijn vaak zelfvoorzienend, ze kunnen met veel minder toe dan wij. Bijvoorbeeld de Black H’mong in Vietnam, die hebben indigo voor hun kleren en ze telen ook de hennep zelf en rijst en wat dierlijke eiwitten. Ze doen dat in een kleine kring.
Ik ben me gaan verdiepen in de vraag hoe het komt dat inheemse volken steeds meer in de verdrukking komen. Wat zijn de structurele oorzaken? Er is vaak intern discriminatie naar die volkeren en daarnaast komt hun landbezit steeds meer in gevaar. Dat komt mede doordat wij palmolie uit Indonesië importeren of soja en rundvlees en biobrandstoffen van suikerriet uit Brazilië. De landbouw is vaak een grote oorzaak van boskap.
De volkeren waarvan wij veel zouden kunnen leren, juist die komen in de verdrukking. De inheemse volkeren hebben trouwens ook het beste gezorgd voor biodiversiteit. Die is vaak heel hoog in de gebieden waar ze nog wonen.

Vanaf mijn 34-ste ben ik beleidsgerichte milieukunde gaan studeren in Nijmegen om de oorzaken te onderzoeken hoe het komt dat de inheemse volkeren in de verdrukking komen en er steeds meer natuurgebieden worden gekapt. Ik ontdekte al snel dat de wereldmarkt geliberaliseerd is door het beleid van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) met vrijhandelsverdragen. Door die liberalisering komt bijvoorbeeld de soja al sinds de jaren zestig zonder importheffingen de EU binnen. Sinds 2002 werk ik samen met de de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en die akkerbouwers kunnen heel moeilijk concurreren tegen die goedkope soja. Zij willen hier ook erwten, bonen, lupine telen. In Zuid-Europa kun je ook soja verbouwen.
Hetzelfde zie je gebeuren met goedkope palmolie. En de Amazone wordt deels gekapt voor hout, maar deels ook voor rundvleesproductie. Maar we hebben al genoeg vlees in Europa.
Maar juist met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay komt er nu het handelsverdrag Mercosur. Dat is bedoeld om nog meer rundvlees te importeren, naast suikerriet en ethanol. Die grote verbanden, daarop ben ik me de laatste jaren steeds meer op gaan richten.

Het boek Wereldvoedsel

Tien jaar geleden heb ik een boek geschreven: “Wereldvoedsel – pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening”. De foto’s die ik maakte tijdens mijn reizen staan er in. Bijvoorbeeld van een varkensboer in Laos, die de varkens los laat lopen naast een varkensboer in de Peel. Je ziet dat in andere landen vaak nog handarbeid is, wat bij ons vervangen is door machines. Daardoor hebben mensen minder werk en je hebt olie en mijnbouwproducten nodig voor die machines.

Beluister het hele interview in de twaalfde aflevering van Groene Verhalen.

Links

Website Guus Geurts
Het boek Wereldvoedsel
Petitie voor voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid
Voedsel Anders
Handel Anders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.