Categorieën
Verhaal

Duif

Yvon Eerland woont in een woongemeenschap Centraal Wonen aan de rand van Den Haag. Zij schrijft columns over haar leven op haar woonplek en haar liefde voor de natuur. In de zesde aflevering van Groene Verhalen draagt zij haar verhaal ‘Duif’ voor. Hieronder is het ook te lezen.\

Duif

Voor mijn raam staat een sering. Het is een oude met een scheve stam. De stam is bedekt met een dikke laag mos. Ik hou van mos. Op het mos zit een houtduifje. Hij heeft daar goeie grip en dat is nodig ook want het stormt. Paniekerig volgt de duif het aanzwellend geloei van de wind. Tussen de windvlagen door trekt hij zijn kopje terug in zijn verenkleed. Dan wordt hij van zijn mosgroene bank geblazen en vliegt op. De storm tegemoet.

Het begint te regenen. Dat is zo mooi. Het licht in mijn huis wordt dan groen. Dan ren ik naar het raam en dan begint het; Kleine drupjes op het raam. Grote druppels op de bladeren van de sering. Druppels die van de bladeren afglijden. Vluchtende koolmeesjes die bescherming zoeken in de grote conifeer naast de sering. Als het regent worden ze niet weggejaagd door de eksters. Mooi is dat. Het schijnt dat in woestijngebieden bij gebrek aan water, wanneer er nog maar één plasje water is, alle dieren samen drinken en niet meer op elkaar jagen.

Een tortelduif heeft haar nest op een richel achter de regenpijp gebouwd. Het nest stelt niet veel voor en de tortel probeert zich achter de regenpijp te verstoppen door haar kopje te verschuilen. De rest van haar lijf is nog goed zichtbaar. Helaas, want er zijn rovers in de buurt. Een sperwer die al wekenlang boven ons gebouw en de binnentuin zweeft heeft een prooi. In het midden van de tuin zit hij op de grond met een duif in zijn klauwen. Zodra iemand te dichtbij komt vliegt hij op met prooi en al en verkast naar de rustige kruidentuin.

Ik kijk op de richel achter de regenpijp. De tortel is weg. Ik heb haar ook niet meer teruggezien. Tja, sperwers moeten ook eten. Het gaat zoals de natuur het bedoeld heeft en zoals het gaat is het goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.