Categorieën
Nieuws

Zadenbibliotheek Nederland van start

Op 8 april is het officieel, dan gaat de Zadenbibliotheek Nederland van start. De zadenbibliotheek is de plek om zaden te lenen of te ruilen.

In Friesland bestaat al sinds 2017 zo’n zadenbibliotheek met tientallen vestigingen. Inmiddels heeft het Friese initiatief zich uitgebreid naar Drenthe, Overijssel en Utrecht. Het werd daarom tijd voor een nieuwe organisatie met bijbehorende stichting: Zadenbibliotheek Nederland.

Elke locatie van de zadenbibliotheek heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild onderling.

Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Deze claims betekenen dat zij rassen gemanipuleerd hebben en dat die niet meer vrij verspreid mogen worden. Een van de gevolgen is dat er steeds minder soorten zaden zijn en dus minder biodiversiteit. De initiatiefnemers van de zadenbibliotheek vinden dat zaden van de Natuur zijn en dus van iedereen.

Één reactie op “Zadenbibliotheek Nederland van start”

Ik heb zelf een 50-tal zaden verzameld. In en rondom Eindhoven. Veelal van inheemse bloeiende planten. Ik verdiep me ook graag in de werking ervan. En vind het interessant om ze te kunnen gebruiken, te vermeerderen en te delen.
Wie nog meer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.