Categorieën
Nieuws

Deskundigen werken aan formulering ‘Ecocide’

De Stop Ecocide Foundation heeft een panel van deskundigen samengesteld, dat gaat werken aan een juridische formulering van het begrip ecocide. Parlementariërs van Zweedse regeringspartijen hebben daar om gevraagd. De internationale advocaten Philippe Sands en Dior Fall Sow zullen het panel voorzitten.

Uiteindelijk doel is dat ecocide, het op grote schaal beschadigen en vernietigen van de natuur, wordt opgenomen in het Statuut van Rome, zodat het een misdaad wordt die voor het Internationaal Strafhof in Den Haag kan worden gebracht. Het zou dan toegevoegd worden aan het lijstje: genocide, misdaden tegen de menselijkheid, het misdrijf van agresse en oorlogsmisdaden.

Het was de in 2019 overleden Schotse advocate Polly Higgins, die zich als ‘advocaat van de Aarde’ inzette om ecocide strafbaar te maken volgens het internationale recht. Zij kwam daar toe na een bezoek aan de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser.

Wie het initiatief wil steunen kan zich via de website Stop Ecocide aansluiten bij de beweging van Aardebeschermers.

Links

De Stop Ecocide Foundation

De website over Polly Higgins

Meer over het Internationaal Strafhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.