Categorieën
Muziek

De liedjes van 2023

Hier de liedjes die ik in 2023 schreef, plus enkele liedjes die ik al eerder maakte en een paar oudere Nederlandse liedjes. Alle liedjes zijn al eerder gepubliceerd in de Nieuwsbrief Groene Verhalen. De bedoeling is dat er in 2024 nog veel meer liedjes zullen volgen. Wie benieuwd is, kan zich abonneren op de maandelijkse Nieuwsbrief Groene Verhalen.

Alowieke zet een kopje koffie
De kopjes koffie die Alowieke zet zijn altijd heel bijzonder

De gedachten zijn vrij
Het lied wordt al eeuwenlang gezongen als protest tegen censuur en onderdrukking. De oorspronkelijke versie ‘Die Gedanken sind frei’ werd in de achttiende eeuw geschreven door een onbekende schrijver. De Nederlandse vertaling is van zangeres Cobi Schreijer (1922-2005).

De zon weerom
Een hoopvol lied, geschreven in november 2023 in de pipowagen op de Swetteblom

Een toffe Plek
Vlierhof is een kleinschalige ecologische woongemeenschap, met een boomgaard, groentetuin en grote kas. De bewoners wonen en werken op deze prachtige plek, die ze met liefde hoeden. Web: www.vlierhof.org
De melodie is van Friedrich Wilhelm Möller (1911-1993)

Het Eerste Liedje
Het Eerste Liedje zag op 1 oktober 2023 het licht, een maand nadat Dick Verheul had aangekondigd voortaan als liedjesschrijver door het leven te willen gaan.

Het broekie van Jantje
Een lied van de bekende dichter-zanger, illustrator en kunstschilder J.H. Speenhoff (1869-1945). Hij schreef het in 1904.

Het Uienlied
Als je samen eten aan het koken bent, dan moet je soms even wachten tot de aardappels gaar zijn. Dat is een goed moment om even een liedje te maken.

Inclusieve veiligheid
Een lied ter gelegenheid van een studiedag van de Werkgroep Inclusieve Veiligheid in 2018. Web: samenveilig.earth

Plastic kan nu echt niet meer
Lied ter gelegenheid van de Dag van de Aarde (Earth Day) 2018.

Schaapskleren
Een liedje naar aanleiding van de tweedekamerverkiezingen op 22 november 2023.

Terug te zijn in Friesland
Een liedje over het leven in een pipowagen op het Friese Platteland.

Vier weverkens
Een lied uit een tijd dat de wevers in de textielindustrie een armoedig leven leidden. Als een muisje in hun schapraai (provisiekast) zou kruipen, dan zou het van honger sterven. In het refrein is het geluid van een weefgetouw te horen.

De abonnees van de Nieuwsbrief Groene Verhalen kunnen de 12 liedjes als compleet album downloaden, met daarbij een tekstboekje met gitaarakkoorden. Zie de nieuwsbrief voor de link.