Categorieën
Nieuws

Oekraïne: niet onverschillig zijn

“Wat moeten we toch aan met de oorlog in Oekraïne?” Het is een spontane vraag die opkomt tijdens het gesprek met natuurvoedingswinkelier Abel Hertzberger in Amersfoort in Groene Verhalen 26. Hij heeft net verteld over zijn achtergrond, dat hij zich heeft verdiept in principiële geweldloosheid en dat hij trainingen heeft gegeven in geweldloze actie..

“De oorlog in Oekraïne is een lastig verhaal. Maar in elk conflictgebied zijn er mensen die zoeken naar contact met de ander. Dus als je je niet wilt bezighouden met oorlog, dan kun je je daar mee bezighouden. Kijk of je die contacten kunt ondersteunen. Verder heeft Gandhi ooit gezegd: je kan beter vechten dan niets doen en onverschillig zijn. En wat mij ook heel erg helpt is een uitspraak van de joodse filosoof Martin Buber: Als er oorlog is, dan moet je vechten, uit lijfsbehoud. Maar je belangrijkste verantwoordelijkheid is het repareren van de relatie. Dit zijn voor mij een paar aspecten waardoor ik op een heel concrete manier naar de actuele situatie kan kijken. Er wordt veel gesproken over Oekraïne, Nederland doet weinig. Ik hoorde net dat in Letland heel veel mensen actief zijn om daar van alles naartoe te sturen. Maar hier is Oekraïne voor de meeste mensen meer een denkonderwerp dan echt iets willen. Maar ik word er veel op aangesproken en dat is prima. Soms vind ik het jammer dat ik hier vastzit.”

Protest in Amsterdam

Al ruim een half jaar komt iedere maandag een groep mensen bij elkaar voor de Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13-15 in Amsterdam. Ze zien de oorlog in Oekraïne als een brute daad van agressie, zeggen ze. “Deze oorlog moet onmiddellijk stoppen!” Iedereen is welkom om zich aan te sluiten. Meer over deze actie op www.stopdeoorlogamsterdam.nl

Anti-oorlogsnieuws op de vredessite.

Meer anti-oorlogsnieuws is te vinden op de vredessite. Momenteel is daar een interview te lezen met twee Russische politieke activistes, die vertellen over de protesten tegen de oorlog die er ondanks alle onderdrukking toch zijn.
Nadat bijvoorbeeld een Russische raket een huis in Dnipro had geraakt, begonnen mensen in Rusland massaal bloemen, speelgoed en kaarsen te brengen naar monumenten die met de Oekraïense cultuur worden geassocieerd. “Zulke initiatieven van onderop zijn ongelooflijk bemoedigend voor mij als activist,” vertelt een van hen.

In Moskou staat een standbeeld van Lesja Oekrajinka. Zij is een heel bekende Oekraïnse schrijfster die leefde van 1871 tot 1913. Het standbeeld in Moskou is een gedenkteken geworden voor de slachtoffers in Oekraïne en een ontmoetingsplaats van anti-oorlogsactivisten.

Mocht je weet hebben van meer initiatieven rond Oekraïne, laat het dan weten, zodat we erop terug kunnen komen in een volgende aflevering van Groene Verhalen.