Categorieën
Nieuws

Eenvoudig leven bespaart veel zorgen

Redacteur Dick Verheul geeft in Groene Verhalen aflevering 23 een rondleiding in het huisje op wielen op het Friese platteland waar hij momenteel woont.
De pipowagen is bijna off-grid, afgezien van de elektriciteit die via een kabel binnenkomt. Het water wordt aangevoerd per jerrycan. Het moet eens in de twee of drie dagen aangevuld. Voor de verwarming is er een houtkachel.
Omdat het huisje maar klein is, zijn de energiekosten laag. Het verbruik aan elektriciteit is ongeveer twee kilowattuur per dag, vooral voor het koken.
Dat kost minder dan een euro per dag. De kosten van het brandhout zijn ongeveer 350 euro per jaar.
Het totale jaarbedrag voor energie is dus ongeveer de helft van de 1300 euro die de minima kunnen aanvragen als bijdrage aan de hoge energierekening.
Het elektriciteitsverbruik blijft laag omdat er geen wasmachine is. Een koelkast die bij de inventaris van de wagen hoort, staat uit. In de wagen is ook een natuurlijke koelkast ingebouwd: een geïsoleerd kastje met een roostertje waarmee de buitenlucht er in kan. Het grootste deel van het jaar is het buiten koud genoeg, zodat een elektrische koelkast niet nodig is.
De was gaat met de hand. Douchen kan prima buiten met een teiltje koud water. Daarmee bespaar je niet alleen water en energie, maar ook een dure Wim Hof-training.
Ook bij het gebruik van de fiets snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds heb je niet te maken met dure benzine, anderzijds spaar je een abonnement op de sportschool uit, waar je tegen betaling mag fietsen op een fiets die niet eens vooruit gaat.
In de video verbaast Dick zich over het gecompliceerde leven dat veel mensen leiden, met hoge energierekeningen, thermostaten, verzekeringen, apps en camera’s die het huis bewaken en zorgen over geld. “Ik ben heel blij met het eenvoudige leven dat ik leid.”

De pipowagen staat op ecoboerencamping De Swetteblom. ’s Zomers is de wagen te huur voor vakantiegangers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *