Categorieën
Afleveringen

Aflevering 14 – Februari 2022

Hij is de zoon van een tuinder en het tuindersvak heeft hem nooit meer losgelaten. Daarbij bedacht hij vernieuwende concepten om het een tikje anders te doen: duurzamer, met meer gemeenschapszin. Met Hof van Twello, het concept van de meente en Renderend Landschap laat hij zien dat zijn ideeën in de praktijk werken. Beluister het interview met Gert Jan Jansen in de veertiende aflevering van Groene Verhalen.

Verder de rubrieken Oproepen, Nieuws, Verhaal en Gedichten.
Productie en presentatie: Dick Verheul. Bijdragen van Greetje Salima, Yvon Eerland en Alowieke van Beusekom.

Neem een abonnement op de nieuwsbrief voor een euro per jaar.

Bekijk ook de andere afleveringen.

Aflevering 14 als podcast

Wie genoeg heeft aan geluid kan de aflevering hieronder beluisteren, bijvoorbeeld tijdens een lange treinreis of ’s avonds in bed.

4 reacties op “Aflevering 14 – Februari 2022”

Inderdaad Jan, keep it small! Wie werd er niet door geraakt? Alleen de titel al….Bij herlezen van het boek in 2010 viel me het toch wel tegen Hij pleitte vooral voor kleinere eenheden binnen kapitalistische grootheden en stelde het systeem als zodanig niet echt onder kritiek. De Japanse Mans management en productie methodes die later in zwang kwamen zou je er als een uitvloeisel van kunnen zien. Ook nu betekent regionalisering helemaal niet altijd dat het de 12 punten die jij noemt in het aangehaalde stuk versterken, of laat ik het anders zeggen dat het de bedrijven die er naar proberen te leven versterkt. Daarvoor blijkt elke keer weer de kostprijs te hoog waardoor de producten ofwel alleen in de elitaire bovenlaag van de markt blijven hangen ofwel bijvoorbeeld in de gunst van een gemeente of middels hele rijke producenten die wel tegen een stootje kunnen een meestal toch nog heel bescheiden populariteit beleven. Waar ik naar zocht was een oplossing van dat dilemma: duurzaam produceren voor de massa tegen concurrerende prijzen. Die oplossing vond ik in de socialisatie van grond en arbeid in de moderne commons die ik opzette. Niet zo geil bleek me de afgelopen 15 jaar en minder tot de verbeelding sprekend dan concepten als Herenboeren, Land van Ons, Aardpeer en noem maar op. Om niet te spreken van benaderingen als Willem en Drees en andere platformbenaderingen die alleen daarom al te duur bleken. Mijn model werkt uitstekend en houdt het zonde moeite al jaren uit. Zonder uitbuiting hoe objectief ook, in een eerlijke en gelijkwaardige verhouding tussen degenen die het model vorm geven. Het is leuk dat Groene Verhalen daar aandacht aan besteed en leuk dat het je boeit. Dank!

Beste lieden na 3/4 jaar weer eens internet aansluiting voor een tijd << Leuk om te zien/horen dat GROENE verhalen er nog is en ook de vrolijke en andere liederen en gedichten Woningnood raakt ons allen daarin OMROEP BRABANT geen uitzondering ; maar inmiddels hebben we ook te maken met een DURE ONDERKLASSE van vermogenden en een ARM blijvende Onderklasse <<ook AOW ers dus Of voor mij/hun die nieuwe plannen nog haalbaar zijn wil ik betwijfelen Oude Bomen verplaats je niet zo snel; . Zeker in een BETONSTAD als Tilburg

bouwen ;BOUWEN en vooral in de hoogte was en is in TILBURG een HOT item jammer dat het daarna meestal LEEG staat te DUUR voor de krappe Woningzoekenden / Inmiddels de Verkiezingen ook hier achter de RUG<< Groen Linkx EMAH LALLAH effect trok de KAR 21% van totaal uitgebracht 40 % stemmers . Maar echt GROENER zal het niet worden in TB daarvoor is al te veel gesloopt <<< envervangen door BETON en ASFALT <<< Veel stadstuin initiatieven ook NIET

Reacties zijn gesloten.