Categorieën
Gedichten

Gedichten over de natuur

Els de Groen draagt in de twaalfde aflevering van Groene Verhalen een gedicht voor over het grote belang van de natuur. De keuze voor dit onderwerp is geen toeval. ‘Natuur’ is het thema van de Poëzieweek 2022. En ook daarover heeft Els de Groen iets te zeggen.

“Het thema van de nationale Poëzieweek 2022 is natuur. Voor de meeste mensen is natuur een plek waar ze kunnen genieten, zich ontspannen, in het bos, langs het strand.
Wat het ook is, in heel sterke mate, is een plek waar je wat kan weghalen, dingen die voor jou van nut of betekenis zijn: delfstoffen, mineralen, hout. Als je dat straffeloos en visieloos blijft doen, de natuur gebruiken als een soort supermarkt of bouwmarkt, dan kom je op een gegeven moment op een punt dat je lege schappen tegenkomt en dat is de situatie waar we nu in zitten. We dreigen onze eigen Aarde naar de bliksem te helpen en dat gebeurt angstwekkend snel. In de afgelopen tweehonderd jaar zijn er meer planten- en diersoorten uitgestorven dan in tweehonderd miljoen jaar in het verre verleden.
Ik denk dat de kern van de klimaatcrisis is, dat we ons heel sterk moeten realiseren dat wij ons gedrag compleet radicaal moeten veranderen, vooral voor onze kinderen, kleinkinderen en de dieren die er niets aan kunnen doen.”

Aldus Els de Groen in de twaalfde aflevering van Groene Verhalen.

De tiende Poëzieweek is van 27 januari tot en met 2 februari. Dan zullen er allerlei activiteiten zijn rond poezie en natuur.

In die week verschijnt ook een volgende aflevering van Groene Verhalen, waarin we graag ook gedichten over de natuur willen laten horen. Dus hierbij de oproep aan iedereen die gedichten schrijft: stuur een natuurgedicht in!

Reacties: info(at)groeneverhalen.nl