Over deze website

Groene Verhalen was van januari 2021 tot en met mei 2023 een maandelijkse video en daaraan gekoppeld een website en een elektronische nieuwsbrief.

Inmiddels is het gestopt, maar alle afleveringen zijn nog te bekijken op deze website. Hieronder het verhaal achter Groene Verhalen.

Groene Verhalen is een initiatief dat mensen bij elkaar wil brengen die de wereld mooier willen maken. Denk aan een duurzame manier van leven, geluk brengen in het leven van anderen, de vrede in de wereld bevorderen, ruimte geven aan de natuur en op een verantwoorde manier omgaan met de rijkdommen die de Aarde biedt, eerlijk delen, rechtvaardigheid en solidariteit.

Elkaar inspireren

In Groene Verhalen komen mensen aan het woord die op hun eigen manier werk willen maken van de wereld om hen heen. Het zijn bijzondere mensen, maar tegelijk zijn ze ook weer heel gewoon. Natuurlijk is het prachtig om het verhaal te horen van iemand die zelfvoorzienend op een plek midden in de natuur zijn bestaan heeft opgebouwd. Maar minstens zo interessant zijn de mensen die op de plek waar ze wonen met kleine daden grote veranderingen teweeg brengen.
En natuurlijk kan het prachtig zijn om in een ecodprp te wonen, dichtbij de natuur, met louter gelijkgestemde mensen om je heen, met een grote moestuin of een voedselbos en huizen van natuurlijke materialen. Maar in de meeste gevallen zal zo’n ecodorp een ideaal blijven dat heel ver weg is en met een andere leefwijze kun je vandaag beginnen. Waar je ook bent, ergens in de buurt is natuur, zijn gelijkgestemde mensen, zijn mogelijkheden voor een moestuin (desnoods in de vensterbank) en natuurlijke materialen zijn overal. Zo kun je je eigen duurzame manier van leven bij elkaar puzzelen.

De Groene Verhalen laten voorbeelden zien van mensen die al goed bezig zijn, die vertellen hoe ze het aanpakten en wat het hun bracht. Zo kunnen we elkaar op ideeën brengen.

Oproepen

Het lastigste is vaak om gelijkgestemde mensen te vinden en juist die zijn zo belangrijk! Milieubewust leven, zuinig zijn met energie en grondstoffen, biologische maaltijden, vegetarisch eten… het gaat allemaal veel makkelijker als je mensen om je heen hebt die er hetzelfde over denken.
Daarom is er via Groene Verhalen de mogelijkheid om een oproep te doen en zo medestanders te vinden. Misschien zoek je mensen voor een veganistische eetclub. Of wil je je moestuin graag met anderen delen. Of je zoekt mensen voor een maandelijkse ontmoeting in je woonplaats, eventueel met een film ter inleiding. Of nog iets anders.

Tips, gedichten, nieuws, columns

Daarnaast is er ruimte voor praktische tips op het gebied van huishouden, eten, wonen en andere aspecten van het leven.

Ook een gedicht of een column kan een plek krijgen binnen de Groene Verhalen, evenals een nieuwsrubriek.

Meedoen

Wie wil bijdragen aan Groene Verhalen kan zich melden.

  • Wil je een oproep doen om gelijkgestemden te vinden in je omgeving?
  • Schreef je een column over een onderwerp dat je ter harte gaat?
  • Ben je een dichter?
  • Heb je een handige huishoudelijke tip?
  • Een onderwerp voor de nieuwsrubriek?
  • Of een ander idee?

Laat het weten via info@groeneverhalen.nl

Nieuwsbrief

De video’s van Groene verhalen zijn te bekijken via groeneverhalen.nl, via YouTube en Facebook. Elke maand verschijnt een nieuwe aflevering. Tegelijk met de video verschijnt de elektronische nieuwsbrief met achtergrondinformatie en oproepen. Een abonnement op de nieuwsbrief kost een euro per jaar. Abonneren kan hier.

Dick Verheul
Dick Verheul

Groene Verhalen is een initiatief van Dick Verheul (1954).
Hij werkte eerder bij Omslag werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, het programma Licht op Groen op Q-radio, milieu-educatiecentrum De Kleine Aarde, dagblad De Waarheid, het tijdschrift Twintig van de soldatenvakbond VVDM en de legendarische scholierenkrant De Snijboon. Hij deed de School voor de Journalistiek in Utrecht, de avondopleiding van de Grafische School, de uitgeverijopleiding van de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels en een cursus Radiomaken met Herman Broekhuizen. Hij had zeven jaar een moestuin, bakte lange tijd zijn eigen brood en eet al 35 jaar vegetarisch.

Geldzaken

De inkomsten en uitgaven van het project Groene Verhalen worden verantwoord op de website. Het overzicht wordt in principe maandelijks bijgewerkt. Het is hier te vinden.

4 reacties op “Over deze website”

ja mooie zet van DICK en een hoge mobiliteits factor Echter Grunn en FRYSLAN is momenteel echt te ver <<< Hoewel ik daar ruim 15 jaar een fijne TIJD heb gehad SIMPLON groningen en de AVEK natuurlijk

het is nu 2 JUNO <Juni 20222 < en ik mis de GROENE VERHALEN Is er een kink in de KABEL DICK ? Ter kompensatie toch maar even de KLEINE JOHANNES van FREDERIK van EEDEN gedownload om de wereld toch maar KLEIN of TINY < te houden dezer tijden Oorlogs drommen en zo J weet dat ik zowel Historicus als inmiddels 70- jarige Boekenwurm ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *