Off-grid leven is een thema dat regelmatig terugkomt in Groene Verhalen. In de vijftiende aflevering hebben we enkele fragmenten verzameld uit voorgaande afleveringen, waarin het thema aan de orde komt. Off-grid leven gaat over techniek, over zonnepanelen,accu’s en waterzuivering. Maar het gaat ook over bewustzijn, keuzes maken, dankbaarheid, vrijheid en niet meer meedoen met verspilling en vervuiling.
Afhankelijk van de natuur
In de zomer van 2021 spraken wij met Marjolein Jonker, die al jaren in een Tiny House woont dat bovendien off-grid is. De stroom komt van zonnepanelen en het water komt van de regen. Je gaat vanzelfsprekende dingen weer waarderen, zegt ze. En dat past goed bij wonen in een tiny house.
Marjolein Jonker: „Als je beperkt bent wekt dat creativiteit op. Juist het enorme aanbod in onze westerse samenleving maakt dat je minder productief en creatief bent.
In een tiny house heb je beperkte ruimte, dus je moet heel bewust kiezen wat je belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Wat daar niet binnen valt schrap je. Zo woon je in een ruimte die helemaal past bij wie je bent.
Je hebt minder spullen. Dat kun je zien als een beperking, maar ik denk dat het juist vrijheid oplevert, waardevolle dingen zoals vrije tijd en rust in je hoofd.
Ik heb stroom van zonnepanelen en ik vang regenwater op. Die dingen kunnen dus op raken. Je bent afhankelijk van de natuur en daar moet je rekening mee houden. Dat maakt je ook heel dankbaar als het gaat regenen als je regentank bijna leeg is. Je gaat vanzelfsprekende dingen weer waarderen en dat vind ik mooi.”
Met een schone lei beginnen
In de winter van 2021 spraken we met Erik Groen, die in Wageningen in het ecodorp Ppauw woont. Off-grid leven betekent niet meer meedoen aan verspilling en vervuiling.
Erik Groen: „Eigenlijk ben ik meer van ‘samenvoorzienend’ zijn. Dat je met een dorp of niet te grote stad met elkaar de voorzieningen in stand houdt. Maar hier op Ppauw wonen we off-grid, niet aangesloten op het net, en dat maakt je heel erg bewust. Je kunt er van genieten dat er weer water is, dat is heel fijn.
Een ander effect van off-grid is, dat je niet meedoet met de verspilling en vervuiling. Je kunt met een schone lei beginnen.
Off-grid leven betekent ook dat je meer met de seizoenen mee leeft. ’s Zomers is er overvloed, maar in de winter is er weinig stroom en dan ben je wat zuiniger. Dat is ook wel een mooi effect.”
Je hebt alles zelf in de hand
In het Friese ecodorp Frijlân vertelt Irma Abelskamp over haar ervaringen.
„Onze plek is off-grid en soms is dat best wel spartaans. We hadden in een voorgaande winter geen warm water doordat het warmwatersysteem kapot was. Dat betekent keteltjes water koken als je wilt douchen. Uiteindelijk leer je dan ook wel weer hoe je dat moet herstellen, met de kennis van een ander.
Op Frijlân zorgen we allemaal voor onze eigen stroom. Ieder heeft eigen zonnepanelen en daarnaast is er stroom in het studie-atelier. In de winter is het wel minimaal. Als er echt geen stroom is en steken we een kaarsje aan. Dat is romantisch en de winter is tenslotte de tijd van inkeer.
Voor gevallen van nood hebben we wel een aggregaat. We zouden ook nog iets kunnen gaan doen met een windmolentje., daar denken we nog over na.
Het water hebben we wel van de waterleiding. We zouden graag toe willen naar opvang van regenwater, maar zolang dat niet veilig kan zitten we op het net.
Off-grid leven heeft zeker voordelen. Je hebt alles zelf in de hand, je bent vrij en de lasten zijn aanmerkelijk lager. Omgerekend betaal ik een tientje per maand voor stroom. In de zomer os er dan genoeg stroom voor een koelkast en een koffiezetapparaat. Alleen in de winter is het even een stapje terug en dat heeft ook wel weer zijn charme. En we willen graag vrij zijn van de grote jongens die voor ons de zaken bepalen.”
De zomerzon bewaren voor de winter
Op een zonnige dag in april 2021 spraken we met Ad Vlems in Ecodorp Boekel. hij vertelt enthousiast over over de basaltaccu, een nieuwe uitvinding, waarin de zonne-energie van de zomer wordt bewaard
„De basaltaccu gaat het ecodorp straks warm houden. Het is een grote cilindervormige bak gevuld met basalt, vulkanisch gesteente. De accu heeft een doorsnede van 15 meter en is 7 meter hoog. Rondom anderhalve meter isolatie. De elektriciteit van de zeshonderd zonnepanelen op de daken verwarmt het basalt i n de zomer. De warmte wordt vasthouden en wordt in de winter via buizen en boilers teruggegeven aan de huizen. Zo vangt het ecodorp ’s zomers de zonnewarmte om die ’s winters te benutten.”
Links